Seminar "Energetska obnova fasada - nova iskustva iz realiziranih projekata"

Dana 18. siječnja 2016. u prostorijama Muzeja suvremene umjetnosti, zajedno s tvrtkom Chromos-Svjetlost bili smo domaćin seminaru koji je okupio renomirane projektante s ciljem podijele iskustva u projektiranju i radovima na energetskoj obnovi, i kako bi se, prema tome, povećala uspješnost provedbe projekata energetske obnove fasada.

gsgs
Odaziv projektanata je i više nego ispunio naša očekivanja, a rasprave su bile konstruktivne te su prikazani primjeri dobre, ali i loše prakse. Povela se diskusija o najčešćim greškama prilikom projektiranja i gradnje, a kao najveći problem istaknut je nedostatak kvalificiranih i kvalitetnih radnika. Uzrok tome djelomično je i radi odlaska velikog broja radnika u inozemstvo, te se danas suočavamo s nestašicom radne snage. Zaključeno je da poticanje energetske obnove ima višestruke koristi, osim što se suvlasnicima olakšava financiranje investicije, njome se potiče gospodarstvo, a radnici koji bi potencijalno migrirali u inozemstvo ostaju u Hrvatskoj.

Također, povedena je rasprava o potrebi energetske obnove objekata kulturne baštine i problemima s kojima se projektanti susreću prilikom razvijanja projekata rekonstrukcije. Rješavanju problema energetske obnove objekata kulturne baštine treba pristupiti vrlo pažljivo budući da u tom slučaju istovremeno postoji potreba za racionalizacijom potrošnje energije i očuvanjem zaštićenih zgrada. Zaključeno je da je potrebno povećati razinu svijesti nadležnih institucija o potrebi izrade smjernica i planova djelovanja u svrhu obnove i održivog korištenja povijesnih građevina uz zadovoljavanje ekoloških zahtjeva kako ne bi dolazilo do dvosmislenih tumačenja prilikom projektiranja ili same izvedbe radova.

Seminar se pokazao i više nego koristan te je svakako potrebno više i češće održavati seminare ovakvog tipa kako bi ojačala suradnja između projektanata i svih sudionika uključenih u provedbu projekata, kako bi se izbjegle greške prilikom projektiranja i povećala uspješnost provedbe energetske obnove postojećih objekata.