Okrugli stol - energetska obnova zgrada u zaštićenim zonama

Dana 11. Travnja 2016. Monel d.o.o. u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom (HGK) organizirao je Okrugli stol s temom: "Energetska obnova u zaštićenim zonama" uz prisustvo predstavnika Ministarstva kulture, Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kao i Hrvatskog restauratorskog zavoda te predstavnici Konzervatorskih odjela Krapine, Karlovca, Siska, Bjelovara, Varaždina i Pule.

5
Budući da je kulturna baština neobnovljiv i ograničen resurs koji zahtijeva očuvanje, skrb, vrednovanje i korištenje prema načelu održivosti, a obnova iste je imperativ i nužnost kako bi se sačuvao europski i nacionalni identitet, smatrali smo potrebitim organizirati jedan ovakav okrugli stol kako bi se uspješno pomirile dvije strane, odnosno ostvarila želja za očuvanjem povijesnih građevina koje predstavljaju civilizacijsku sliku ovih prostora i potrebu za poboljšanjem energetske učinkovitosti istih u skladu s globalnim trendovima i aktualnim zakonodavnim okvirom.

Potaknuti vodećim problemom o izazovima i rješenjima u procesu energetske obnove i ostalim područjima energetske učinkovitosti u zgradarstvu u zaštićenim zonama, na okruglom stolu predložili smo smjernice za obnovu zaštićenih građevina.