Skupni dijalog (world cafe) o energetskoj učinkovitosti

U Hrvatskoj je prvi puta održan World Café pod nazivom “Nemamo vremena za ponavljanje grešaka iz prošlosti – što nam je potrebno za energetski učinkovite zgrade u Hrvatskoj?”, radi se o posebnom skupnom dijalogu na kojem su se ovom prigodom okupili ključni akteri u području energetske učinkovitosti.

Direktor tvrtke Monel d.o.o., Dražen Pomper, predvodio je dijalog na temu “Kako osigurati financiranje? Gdje zapinje, što se i kako mora mijenjati te koje je uloga pričuve?”.

Donosimo Vam ključne probleme financiranja i njihova moguća rješenja koja su uočena tijekom skupnog dijaloga.

12

Pokrovitelj događaja je Hrvatska gospodarska komora, a partneri u njegovoj organizaciji su uz Monel i Hrvatski savjet za zelenu gradnju, Danfoss, Planetaris, Hauska i Partner.
Uz navedenu, izložene su i druge teme :

• Koja su se zakonska rješenja u reguliranju potrošnje energije u zgradama pokazala dobrima, a koja lošima? Koja rješenja mogu najviše unaprijediti djelotvornost sustava? – prof.dr.sc. Igor Balen (Fakultet strojarstva i brodogradnje)
• Kako treba izgledati energetski učinkovita potrošnja energije u zgradama u Hrvatskoj – razgovor o viziji 2030. – Natko Bilić (Planetaris)
• Gdje zapinje suradnja ključnih aktera i kako je unaprijediti? – Alan Perl (Hrvatski savjet za zelenu gradnju)
• Koje su nam navike potrebne za učinkovito korištenje energije u zgradama? Jesmo li poduzeli dovoljno, što još treba poduzeti, kako informirati i educirati građane za stvarne promjene u ponašanju? Koja je uloga medija? – Andreja Barberić (Inkastor)

worldCaffe 1