Energetska obnova

Obnovljene zgrade uz subvencije (klik na ime zgrade za detalje o subvencijamaklik na fotografiju za uvećani prikaz)  

 Ilica 101 4

Ilica 101 4 p

-> Ilica 101/4

Mrazovićeva 12

Mrazovićeva 12 p

-> Mrazovićeva 12

VIK 7 9 11

VIK 7 9 11 p

-> Vincenta iz Kastva 7, 9, 11

Humboldta 6 8

Humboldta 6 8 p

-> Alexandera von Humboldta 6 i 8

Jordanovac 111

Jordanovac 111 p

  -> Jordanovac 111

Vinogradska 3

Vinogradska 3 p

     -> Vinogradska 3

Reljkovićeva 2

Reljkovićeva 2 p

      -> Reljkovićeva 2

Voltino 30

Voltino 30 p

     -> Voltino 30

Nad lipom 15

Nad lipom 15 p

        -> Nad lipom 15

Suhina 9

Suhina 9 p

       -> Eduarda Suhina 9

 Dobri dol

Dobri dol 54 p

  -> Dobri dol 54

Lj. Jonkea 12

Ljudevita Jonkea 12 pp

  -> Ljudevita Jonkea 12

Obvnovljene zgrade bez subvencija (klik na fotografiju za uvećani prikaz)

Ilica 128

Ilica 128 p

       Ilica 128/1

Nodila 6

Nodila 6 p

       Natka Nodila 6

Nodila 8

Nodila 8 pp

       Natka Nodila 8

Avenija M Držića 75

Avenija Marina Držića 75 p

    Avenija Marina Držića 75

Tavankutska 2

Tavankutska 2 p

        Tavankutska 2

 

 

 

 
 
Što je energetska obnova zgrade?
 
Ukoliko se odlučite obnoviti svoju stambenu zgradu, predlažemo Vam da razmislite o energetskoj obnovi svog objekta. Energetska obnova će Vam omogućiti da osim lijepog izgleda ostvarite i velike uštede u potrošnji energije za grijanje ili hlađenje prostora, a osim toga takva obnova pridonosi boljoj zvučnoj izolaciji, zdravijem životnom okruženju, te će u konačnici i povećati vrijednost Vaše nekretnine.
 
 
energetski pregled audit
Energetska obnova se prije svega odnosi na ovojnicu zgrade koju čine vanjski zidovi, krovište, prozori i vrata koje se "oblače" termoizolacijskim materijalima (kao što su kamena vuna, staklena vuna, stiropor EPS i XPS, pluto, aerogel itd.). Obnova se može odnositi i na termo - tehničke sustave za grijanje i hlađenje, pripremu tople vode putem sunčevih kolektora, ali i proizvodnju električne energije za vlastite potrebe. U tom slučaju govorimo o integralnoj energetskoj obnovi zgrade.
 
Kako krenuti u energetsku obnovu?
 
U početku potrebno je napraviti energetski certifikat i projekt energetske obnove. Iz certifikata ćemo saznati kakvo Vam je stanje objekta, ali ćemo i dobiti uvid što je sve moguće na zgradi poboljšati. Kada se odlučimo koje radove ćemo izvesti, potrebno je sa projektantima napraviti projekt za izvođenje odabranih radova.
 
Na što treba paziti prilikom energetske obnove?
 
Nadzor nad izvođenjem radova prilikom energetske obnove je vrlo važan dio postupka cijelog projekta. Za to se najčešće posebno angažiraju nadzorni inženjeri, no ovdje ćemo Vam prikazati detalje na koje biste i sami mogli obratiti pažnju, kako bi energetska obnova bila uspješno izvedena.
 
  • Lijepljenje izolacijskih ploča: Rubno - točkastom metodom ljepilo se nanosi po svim rubovima toplinsko - izolacijskog materijala u crtama širine oko 5 cm, te po sredini od najmanje tri točkasta nanosa promjerom oko 10-15 cm. Maksimalna debljina sloja ljepila ne smije biti veća od 1,5 cm odnosno prema tehničkim uputama proizvođača.

 Lijepljenje izolacijskih ploča Lijepljenje izolacijskih ploča 2

  • Postavljanje izolacijskih ploča: Toplinsko - izolacijske ploče postavljaju se odozdo prema gore tako da su međusobno tijesno zbijene, bez fuga. Ukoliko do fuga ipak dođe, šire od 2 mm moraju se ispuniti sa istim izolacijskim materijalom, a izuzetno kod EPS ploča pri širini do 4 mm dopušteno je fuge ispuniti odgovarajućom PUR pjenom. Toplinsko - izolacijski materijal mora biti jednoliko pričvršćen na podlogu po svojoj površini kako bi se izbjegle deformacije (tzv. efekt madraca ili jastuka).

 Postavljanje izolacijskih ploča Postavljanje izolacijskih ploča 2

  • Pričvršćivanje izolacijskih ploča: Toplinska izolacija pričvršćuje se mehaničkim pričvrsnicama, što kao posljedicu ima veliki broj točkastih gubitaka. Iz toga razloga svakako se preporučuje primjena čepova od toplinsko - izolacijskih materijala kojima se umanjuju negativni utjecaji. Pričvrsnice se zato ubušuju otprilike 2 cm u sloj toplinske izolacije i na to mjesto se postavljaju poklopci. Za većinu izolacijskih ploča potrebno je šest pričvrsnica na 1 m2. Udaljenost pričvrsnica od ugla zida i od druge pričvrsnice mora biti najmanje 10 cm. Pričvrsnica uvijek mora prolaziti i kroz sloj ljepila. T-shema postavljanja pričvrsnica preporuča se kod sustava s EPS-om. Pričvrsnice se postavljaju u sredinu ploče i na mjestima dodira vertikalne i horizontalne fuge. W-shema preporuča se kod sustava s pločama od mineralne vune. Ploča se pričvršćuje s tri pričvrsnice koje se postavljaju prema slici. Razmak rozete od ruba ploče mora iznositi otprilike 5 cm.

Pričvrsnice 1

Pričvrsnice 2 Pričvrsnice 3

Ostale preporuke koje biste trebali razmotriti, možete pregledati u FINALIT brošuri ovdje. Neke detalje na koje bi trebalo obratiti pažnju potražite u CAPAROL tehničkim smjernicama, a preuzmite je ovdje.

 
Kako financirati energetsku obnovu?

Ovoga trenutka u Republici Hrvatskoj možemo energetsku obnovu provesti uz sufinanciranje od strane Europske unije (EU fondovi) ili putem posebnih kreditnih linija kod poslovnih banaka (tzv. Zeleni krediti). Ukoliko vas zanima ovakvi načini financiranja obratite nam se slobodno sa Vašim upitima. 

KONTAKTI

Popis zgrada kojima smo pomogli sufinancirati energetsku obnovu