Energetska obnova zgrade i korišteni materijali

Za energetsku sanaciju fasada stambenih zgrada koriste se izolacijski materijali. Uobičajeno, fasadne ploče su od polistirena ili kamene vune, a njihova karakteristike su toplinsko – izolacijska svojstva. Osim dobrih izolacijskih svojstva, takve ploče se brzo postavljaju, relativno su lagane i ne predstavljaju problem pri postavljaju na fasadni dio zgrade.

Screenshot 1

Prva faza montaže tih ploča jest nanošenje ljepila po rubovima i sredini fasadne ploče, a nakon toga slijedi postavljanje ploča na zid. Obično se postavljaju sa pomakom od pola ploče (što se može vidjeti na slici). Nakon što prođe proces povezivanja nanesenog ljepila, ploče se dodatno učvršćuju pričvrsnicama s čeličnom ili plastičnom jezgrom. U rubnom djelu objekta se tiple postavljaju dvostruko gušće, ponajviše zbog naleta vjetra.

Fasadne ploče se postavljaju od dna prema vrhu građevine, a prije postavljanja prvog reda ploča, potrebno je postaviti rubni profil. On mora biti udaljen minimalno 30 cm od poda. Preostali dio do tla zgrade može se izolirati posebnom vrstom tvrđeg XPS-a (polistirena).

Nakon postavljanja pričvrsnica u sve kutove špaleta, montiraju se profili s armaturnom trakom i povezuju se mrežicom. Poslije toga slijedi nanošenje ljepila s nazubljenim gleterom po cijeloj površini fasade u koju se utiskuje armaturna mreža, također po cijeloj površini. Slijedi još jedan sloj ljepila za izravnavanje u sloju 1 do 2 mm.

Po okončanju sušenja nanosi se impregnacija i završna žbuka koja može biti u silikatnoj ili silikonskoj izvedbi, ovisno o potrebi zgrade i izboru investitora.

Ubuduće ćemo u nastavcima redovito objavljivati edukativne materijale vezane uz energetsku obnovu zgrada. Pratite naše objave…