Osnove informacije o zaštiti depozita

Da biste mirno spavali, predstaviti ćemo Vam neke od osnovnih informacijama o zaštiti depozita. Pod pojmom zaštite depozita podrazumijevaju se sva sredstva po bankovnim računima (žiro-račun, tekući račun…) u trenutku otvaranja stečajnog postupka banke.

Kao što vjerojatno znate od ranije, stambene zgrade u pravilu imaju vlastiti žiro račun u jednoj od banaka.

Sredstva koja suvlasnici zgrade prikupljaju uplaćivanjem redovne pričuve i koja se namjenski troše za održavanje objekta koristi se račun zgrade. Držanje novca na računu u banci je najsigurniji način čuvanja sredstava, ali uvijek postoji rizik lošeg poslovanja banke ili u ekstremnim slučajevima opasnost od propasti banke, što bi hipotetski značilo da banka neće biti u mogućnosti isplatiti prikupljena sredstva zgrade zbog loše financijske situacije.  

Kako bi bili zaštićeni od takvog ishoda, postoji zakonska obaveza za banke o zaštiti depozita. Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka pokriva sve sredstva po bankovnim računima do najviše 100.000 eura u slučaju da kreditna institucija (banka) ne može ispuniti svoje financijske obaveze.

Na koga se odnosi osiguranje depozita?

Svi deponenti koji spadaju u stanovništvo (u ovu grupu spada i pričuva zgrade) ili poduzeća u načelu su osigurani putem sustava osiguranja depozita.

 

P.S. Institucije, pravne ili fizičke osobe čiji depoziti nisu osigurani (npr. kreditne institucije, investicijska društva, javnopravna tijela) navedeni su na web stranici sustava - osiguranja depozita (link: http://www.dab.hr/ ). Na Vaš zahtjev banka će vas obavijestiti o tome jesu li određeni proizvodi osigurani ili ne, a ako su sredstva osigurana, kreditna institucija Vam to može potvrditi i na izvatku s računa.