Mali zeleni

SUNČANA HRVATSKA

  

Kako svjedočimo najavi velikog povećanja cijene energenata, energetska obnova i korištenje alternativnih izvora za dobivanje energije postaje sve zanimljivija tema.

Energetska obnova zgrada podrazumijeva cjelovitu obnovu zgrade što uključuje (toplinsku izolaciju ovojnice zgrade, zamjenu postojeće rasvjete energetski učinkovitijom, ugradnju rekuperacije, modernizaciju sustava grijanja i hlađenja, zamjenu energenta, daljinsko očitanje potrošnje energije), kao i primjenu sustava obnovljivih izvora energije (solarnih kolektora, fotonaponskih sustava, dizalica topline) na tim istim zgradama.

Da bi energetska obnova bila svrsishodna i ekonomski opravdana, potrebno je napraviti procjene i izračune potrošnje i uštede. Zato je prije početka bilo kakvih radova, potrebno napraviti projekt iz kojeg će se vidjeti vrijednost investicije i vrijeme povrata.

U nastavku vam prikazujemo neke od gotovih projekata koje smo kao upravitelj zgrada realizirali u posljednjim godinama,  gdje je ekonomska evaluacija pokazala isplativost obnove stambenih zgrada sa ugradnjom alternativnih izvora energije. Ovdje valja napomenuti da su ti projekti isplativi kada se energija dobivena iz alternativnih izvora troši direktno na samom objektu.

 

Primjeri dobre prakse: 

 

SZ Aleja Antuna Augustinčića 18,

U 2021. godini, na ravnom krovu stambene zgrade Aleja  Antun Augustinčića 18 ugradili  su se solarni kolektori za zagrijavanje potrošne tople vode koja se koristi kao dopuna proizvodnji tople vode iz klasične plinske kotlovnice.

 

Augustinčićeva 18 solarni krov 1

Navedena zgrada je u sklopu energetske obnove 2018. g. obnovila i fasadu.

 

SZ Ilica 128/1

Za potrebe proizvodnje energije na stambenoj zgradi postavljena je mini solarna elektrana za proizvodnju struje nazivne snage 5 KW koja već 7 godina proizvodi struju za potrebe stambene zgrade.

Solarni paneli Ilica 128 1 1

solarni paneli Ilica 128 1 1 1

Solarni paneli ilica 128 1 2 1

 

SPZ Centar Zvonimir Z4 – Ljudevita Posavskog/Kneza Branimira

Novogradnja gdje je investitor prepoznao važnost alternativnih izvora energije te je već prilikom same izgradnje zgrade na krovu postavio solarne kolektore za pripremu potrošne tople vode. Kupci stanova takve zgrade prepoznali su vrijednost za sebe i očuvanje prirode pa su se svi stanovi i poslovni prostori vrlo brzo prodali.

DSCF0293 

Centar Zvonimir solarne ploče Centar Zvonimir stanica