9. Zagrebački energetski tjedan: Modeliranje informacija o građevinama

Sudjelovali smo na ovogodišnjem, devetom po redu Zagrebačkom energetskom tjednu koji se odvijao od 7. - 12. svibnja 2018. godine na nekoliko različitih lokacija na području Grada. Ključne teme bile su sa područja energetike i zaštite okoliša, a organizirane su konferencije, stručni skupovi, seminari, predavanja i nekoliko radionica.

Na lokaciji Tehnološkog parka Zagrebačkog velesajma, bili smo aktivni panelisti Green Talks programa na temu modeliranja informacija o građevinama (BIM), odnosno kako se upravljanjem zgradom tokom cijelog životnog vijeka može utjecati na energetsku učinkovitost objekta. Povećanje energetskih svojstava moguće je postići korištenjem kvalitetnijih materijala i u procesu glavnog projekta i tokom same obnove, a osim toga omogućuje i podršku u npr. donošenju odluka, detektiranju pogrešaka, detaljnim analizama i učinkovitosti procesa.

Spomenuli bismo kako su program podržali Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, te Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Njihovi predstavnici održali su prezentacije „nZEB & energetska obnova zgrada kroz EU fondove“ i „Iskustva Fonda u provedbi projekata energetske učinkovitosti u zgradarstvu“.

U svojoj prezentaciji, doc.dr.sc. Bojan Milovanović (Građevinski fakultet, Sveučilište u Zagrebu) naveo je optimizaciju kao ključnu stavku uspješne realizacije i provedbe projekta energetske obnove. Istaknuo je i problematiku upitne kvalitete izvedenih projekata, a koji se odnose na racionalnu uporabu energije i toplinsku zaštitu. Problemi koji se pritom pojavljuju su sljedeći: nedostatak znanja sudionika, nedostatak vremena i nepoštivanje redoslijeda izvođenja radova. Predstavio je i projekte Net-UBIEP i FIT-TO-NZEB, koji pridonose povećanju energetske učinkovitosti zgrada, te edukacije koje povećavaju kompetencije i vještine građevinskih djelatnika u području obnove postojećih zgrada.

Na okruglom stolu sudjelovali su: Melita Borić (Grad Zagreb), Zoran Veršić (Arhitektonski fakultet), Irena Križ Šelendić (Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja), Jasmina Smokvina (Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost) i Dražen Pomper (Udruga Upravitelj). Sudionici su predlagali nadopune EPBD direktive, te planove sufinanciranja i problematike koju donosi uvođenje nZEB standarda. Govorilo se o problematici manjeg broja obnova na području Zagreba. Dražen Pomper je istaknuo da je ključno utjecati na podizanje svijesti javnosti i stanara o benefitima energetske obnove, te da su potrebni dobri primjeri iz prakse i sa terena, jer opća javnost i dalje ne percipira sve dodatne vrijednosti koje energetska obnova i zelena gradnja nude. Ključno je ostvariti integrirani proces i uključiti sve stakeholdere.

Uz navedene, bilo je prisutno još nekoliko predstavnika privatnih poduzeća, koji su prezentirali svoje proizvode u kontekstu energetske obnove. 

Sljedeći dio programa bio je „BIMom do energetske učinkovitosti“ i predstavljeni su projekti: NetUBIEP, BIMcert, BhENEFIT, te je održana prezentacija na temu: "Istraživanje i razvoj e-burze energetske obnove u zgradarstvu i industriji". Stručne prezentacije održali su Iva Kovačić sa Tehničkog Sveučilišta iz Beča sa temom: „Building information modelling for building energy modelling – potentials and deficits (BIM for BEM)“ i Gianmarco Ćurčić Baldini (Baldinistudio d.o.o.) na temu: „Energetske simulacije u BIM okruženju“.

U najavi smo novih smjerova u energetskoj obnovi u Republici Hrvatskoj za naredno razdoblje, a navedeni način modeliranja informacija prezentira se kao smjer za rješavanje dijela problematike u kontekstu projekta "zgrade gotovo nulte energije - ZG0E".

Više o samom događaju možete pročitati na službenim stranicama:

http://www.zagreb-energyweek.info/